2013. augusztus 25., vasárnap

"Ha képes vagy semmit tenni, az a legjobb."

Ha képes vagy semmit tenni, az a legjobb.

Nagy bátorságra van szükséged ahhoz, hogy semmit tegyél. A cselekvéshez nincs szükség nagy bátorságra, mert az elme cselekvő. Az ego folyton valami tennivaló után sóvárog - akár világi, akár túlvilági dolgot, de az ego mindig tenni akar valamit. Ha teszel valamit, az ego tökéletesen jól érzi magát, egészséges, mozgásban van, örömét leli saját magában.
A semmi a legbonyolultabb dolog a világon, és ha képes vagy azt tenni, az a legjobb. Maga az idea, hogy tennünk kell valamit, már alapjaiban rossz. Lennünk kell, nem cselekednünk. Én éppen azt javaslom az embereknek, hogy azért cselekedjenek, hogy ráébredjenek a cselekvés haszontalanságára, hogy egy napon puszta fáradtságból leroskadjanak a földre, és azt mondják: "Most már elég! Nem akarunk csinálni semmit." És akkor kezdődik az igazi munka.
Az igazi munka a puszta létezés, mert mindent, amire szükséged van, már megkap tál, és minden, ami lehetsz, már vagy. Még nem tudod - ez igaz. Tehát mindössze arra van szükség, hogy olyan csendes térben legyél, hogy elmerülhess magadban, és láthasd, mi vagy.

Osho

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése