2013. március 7., csütörtök

Osho (kapcsolat)

Az elkötelezettséget nem lehet erőltetni. Tedd olyan boldoggá a társadat, hogy úgy érezze, nincs szüksége semmilyen más kapcsolatra. De épp ellenkezőleg, a legtöbb ember annyi problémát gyárt, hogy még ha a társa nem is gondolt másik kapcsolatra, elkerülhetetlenül gondolni fog rá, hogy elmeneküljön.

Ez az egyik legmélyebben gyökerező probléma minden férfi-nő kapcsolatban. A férfinak nagyobb igénye van szabadságra, mint szeretetre, a nőnek pedig nagyobb igénye van szeretetre, mint szabadságra. Ez a probléma mindenütt a világon, minden pár esetében. A nő egyáltalán nem nyugtalankodik a szabadság miatt. Hajlandó rabszolgává válni, feltéve, hogy a másikat is rabszolgává teheti. Hajlandó belemenni bármilyen elkötelezettségbe, ha a másikat is beleerőltetheti egy elkötelezettségbe. Hajlandó börtönben élni, ha a másik is hajlandó egy sötét cellában élni.

A férfi pedig hajlandó még a szeretetet is feláldozni, ha túl nagy veszélybe kerül a szabadsága. A nyitott égbolton szeretne élni, akár egyedül is. Vágyik a szerető kapcsolatra, de az sötétté és rabsággá válik. Tehát ez a probléma.

Tudatosulnia kell benned, hogy a túl nagy elkötelezettség és a túl nagy szabadság iránti vágy egyaránt éretlenség. Valahol egyezségre kell jutnod a másikkal. Amint egyszer megérted, hogy a férfinak nagyobb szabadságra van szüksége, félreteszed az elkötelezettség iránti igényedet. Amint a férfi megérti, hogy a nőnek elkötelezettségre van szüksége, félreteszi a szabadság iránti igényét, ennyi az egész. Ha szeretsz, hajlandó vagy egy kis áldozatot hozni. Ha nem szeretsz, jobb, ha különváltok.

Osho

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése