2012. május 22., kedd

Osho: Intuíció

Mi a különbség tudás és megismerés között? A szótár szerint nem sok, a létezésben azonban mérhetetlen nagy. A tudás elmélet, a megismerés élmény. A megismerés azt jelenti, hogy kinyitod a szemedet, és látsz; a tudás azt jelenti, hogy valaki más nyitotta ki a szemét, látott, és beszélt róla, te pedig egyszerűen begyűjtöd az információt. A tudás még akkor is lehetséges, ha vak vagy. A tudás lehetséges... Szem nélkül sok dolgot megtanulhatsz a fényről, de a megismerés nem lehetséges, ha vak vagy. A megismérés csak akkor lehetséges, ha a szemed meggyógyult, rendbe jött, ha látsz. A megismerés hitelesen a te saját élményed; a tudás hamis. A tudás átok, csapás, rák.

A meditáció a nem tudás állapota. A meditáció tiszta tér, nem zavarja meg tudás. Igen, a bibliai történet igaz: az ember a tudás révén bukott el, azzal, hogy evett a Tudás fájának gyümölcséből. A világ egyetlen más szent irata sem múlja felül ezt. Ez a parabola az utolsó szó; egyetlen más parabola sem jut ilyen magasságba és ilyen felismeréshez. 

Abban a bibliai parabolában hatalmas felismerés rejlik. Miért bukott el az ember a tudás révén? Mert a tudás távolságot teremt, mert a tudás teremtménye az „én" és a „te", mert a tudás teremtménye az alany és a tárgy, a tudó és a tudott, a megfigyelő és a megfigyelt. A tudás alapvetően skizofrén; hasadást teremt, amelyet azután lehetetlen áthidalni.
Ezért van, hogy minél nagyobb tudásúvá válik valaki, annál kevésbé lesz vallásos. Minél iskolázottabb valaki, annál kisebb a lehetősége, hogy eljut az egészhez. Jézusnak igaza van, amikor azt mondja: „Csak a gyerekek jutnak be az én országomba." Csak a gyerekek... mi az a minőség, ami egy gyerekben megvan, és amit te elveszítettél? A gyerekben megvan a nem tudás, az ártatlanság minősége. Csodálkozással néz, a szeme tökéletesen tiszta. Mélyre néz, előítéletek, ítélkezés, a priori képzetek nélkül. Nem kivetít; így azt ismeri meg, ami van. A gyermek ismeri a teljes igazságot, te csak a világi igazságot ismered.
Azt a valóságot, amelyet te terem tettél magad köré kivetítéssel, vágyakozással, gondolkodással. Azt a valóságot, ahogyan te értelmezed az igazságot.

Az igazság egyszerűen az, ami van; a valóság az, amit te megértettél - a te képzeted az igazságról. A valóság dolgokat tartalmaz, amelyek mind egymástól különállóak. Az igazság kizárólag egyetlen kozmikus energiát tartalmaz. Az igazság az egységet tartalmazza, a valóság a sokaságot. A valóság tömeg, az igazság eggyé válás.

Krishnamurti azt mondja: „Tagadni csend." Tagadni, de mit? Tagadni a tudást, tagadni az elmét, tagadni ezt a szüntelen elfoglaltságot a bensődben... teremteni egy elfoglaltságmentes teret. Amikor elfoglaltságmentes vagy, összhangban vagy az egészszel. Amikor elfoglalt vagy, kiesel az összhangból. Ezért történik, hogy mindannyiszor, ha sikerül teremtened egy pillanatnyi csendet, mérhetetlen öröm tölt el. Abban a pillanatban az életnek értelme van, abban a pillanatban az élet szavakon túli ragyogással telik el. Abban a pillanatban az élet tánc. Abban a pillanatban - még az is, ha a halál jönne - tánc és ünneplés lesz, mert az a pillanat nem ismer mást, mint örömöt. Az a pillanat örömteli, áldott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése